top of page

Střípky z historie: LET KUNOVICE

V reportáži televize TVS z letošního mládežnického turnaje ITS Cup v handbale je zmíněna také vzpomínka na nejlepší ženský tým v národní házené šedesátých let minulého století - Let Kunovice. Tento tým vyhrál ligu pětkrát za sebou v sezónách 1960-61 až 1964-65. Lidé se jich po příjezdu ze zápasu neptali: "Jak jste hrály?" ale "Kolik jste vyhrály?"

Dvě z tehdejších hráček chtěl trenér Hošťálek vzít na MS handbalu 1962 do Rumunska, i když handbal nehrály, ale byly tak výbornými hráčkami české házené, že se na jediném tréninku, na který byly pozvány, dokázaly prosadit i mezi specialistkami (mimochodem všechny tehdejší handbalové reprezentantky stejně jako muži) hrály českou házenou až do dospělého věku.

Takže dvě zlaté medaile mistryň světa 1957 a šampionů 1967, dvě stříbra mužů 1958 a 1961, bronz 1964 i bronzové medaile žen z MS 1949 a mužů z MS 1955 v jedenáctkovém feldhandballu patří naprosto neomylně i do galerie mezinárodních úspěchů naší původní české hry. Samozřejmě včetně titulu mistryň světa z Prahy a druhého místa z Londýna v české házené.

Dvě kunovické házenkářky mohly ve vzpomínaném roce 1962 reprezentovat Československo v Rumunsku a podílet se na bronzové medaili. Při odjezdu vlakem z Prahy se ale domluvily, že už na další reprezentační sraz nepojedou, protože se tam musí moc běhat z útoku do obrany a budou raději pokračovat v české házené. Nakonec ten handbal stejně hrály, protože Kunovice přešly z národní házené na handbal a v roce 1968 postoupily do nejvyšší handbalové soutěže.

Autor: Vladimír Salčák




110 zobrazení0 komentářů

© 2024 Svaz národní házené

webdesign

region_help_logo-04.png
logo.png
bottom of page