top of page

Ženy z Dobrušky vykročily za obhajobou titulu

Národní házenkářky Sokola Dobruška, vítězky posledních dvou ligových ročníků vykročily rázně za obhajobou mistrovského titulu. Vyhrály první tři zápasy v základní skupině A.


Liga žen se letos hraje ve třech skupinách po šesti, z nichž vždy dva nejlepší celky postoupí do nadstavby o titul. Dobruška začala domácím vítězstvím nad Litvínovem (26:20), o uplynulém víkendu nejprve doma porazila Bakov (22:16) a z pražských Modřan přivezla vysokou výhru 30:14.

„Chceme vyhrát každý zápas. Budeme se snažit předvádět co nejlepší výkony a uvidíme, jak se to vyvrbí,“ vyjádřila se Petra Vošlajerová, kapitánka Sokola Dobruška, k ambicím pro tuhle sezonu.


Potvrdilo se i vám, že obhajovat titul je těžší, než ho získat poprvé?

To ani ne, takhle se to nedá říct. I zisk prvního mistrovského titulu byl těžký. Letos asi nikdo neplánoval, že budeme obhajovat titul, ale postupně to stále vypadalo lépe a lépe a nakonec to dopadlo. (úsměv)


Zkuste srovnat mistrovské kádry Sokola Dobrušky loni a letos?

Tým byl víceméně stejný, jen otěhotněla Nela Lebedová. Jinak jsme hrály ve stejném složení.


Před vámi vládl lize žen pět let Sokol Tymákov, že by teď přišla éra Dobrušky?

(usměje se) To si nemyslím. Naopak dřív jsme měly vyrovnanější tým, teď jsme hodně omladily. Máme tam holky, které ještě na jaře byly dorostenky, nějak se to propojilo s námi zkušenějšími. Máme v kádru hráčky od pětapadesáti let až po šestnáctileté holky. A sedlo si. Ale myslím, že je to také úrovní soutěže, před deseti lety bychom s takovým týmem hrály střed tabulky.


Takže úroveň šla dolů? Může to být i tím, že už pár let hrají všechny ženské týmy jenom první ligu?

Nevím, čím to je, tak nějak celkově opadá zájem o náš sport. Myslím, že tak před deseti lety byla úroveň vyšší.


Pomohlo by. Kdyby se týmy zase rozdělily na první ligu, kde by hrála špička, a zbytek by byla ve druhé lize?

Mně přijde nešikovné, když mají západní a východní část jiný počet družstev. To je nesmysl, takže by byla jednodušší jedna užší skupina první ligy, kde by se potkávaly mezi sebou kvalitnější týmy. Když máme v základních skupinách výsledky jako 32:10, asi to nikoho nebaví a samozřejmě to nic nikomu nedá. I když pro slabší týmy to může být zajímavé, ty silnější to nemotivuje.


Jak to máte tady v Dobrušce, rostou vám mladé následovnice?

Zájem mezi mladými je, ale spíš bojujeme s tím, aby měl děti kdo trénovat. V ženských složkách máme obsazené všechny kategorie, ale u kluků nám chybí mladší žáci, snad od příštího roku budou, dáváme to dohromady.


S jakými plány jde áčko žen do sezony? Vyhrát ligu i potřetí?

Vyhrát chceme vždycky, každý zápas. Budeme se snažit hrát co nejlépe a uvidíme, jak se to vyvrbí.


Dobruška šla letos dobrovolně do jedné z českých skupin, co za tím mám hledat?

Chtěly jsme přispět k vyřešení situace, to byl hlavní důvod. A druhý byl, že si zahrajeme s jinými týmy, nebudeme potkávat stejné soupeřky jako předtím ve východní skupině. A pak taky máme v týmu hodně holek žijících a pracujících v Praze, takže je to pro nás i logisticky zajímavé.



335 zobrazení0 komentářů

© 2024 Svaz národní házené

webdesign

region_help_logo-04.png
logo.png
bottom of page